skip to Main Content

Na de succesvolle uitvoering van The Wiz enkele jaren geleden kreeg Stichting Nogalwiedus het plan om eens op een geheel andere manier een productie te maken.

Deze keer niet een bestaand stuk, maar een voorstelling die volledig zelf gemaakt was en waarin filmbeelden geïntegreerd worden. De stichting nam contact op met de regisseurs van The Wizz, Jan Luyben en Ellen Rohder. Naast gitarist Wilek Bierens werden er spelers aangetrokken die vertrouwd waren met improvisatie en een filmploeg samengesteld. In januari 2002 ging de groep aan de slag…

Aan de hand van een basisgegeven kregen de spelers spelopdrachten waaruit de regisseurs het bruikbare materiaal kozen. Zij schreven het definitieve script en maakten scenario’s voor de filmopnames. Zo groeide langzaam maar zeker een theaterstuk waarin de belevenissen van de Baarlese familie De Jongh, hun vrienden en kennissen centraal staan. SOAP de Musical is een knipoog naar de televisie. Je zou het een raamvertelling kunnen noemen, waarin de toeschouwer de tv kijker is die tegelijkertijd in de studio zit. De filmbeelden zijn erin ‘gemonteerd’, waardoor een avondje ‘live tv’ ontstaat.

Bij de spelimprovisaties maakten de regisseurs dankbaar gebruik van de muzikale inbreng van de groep: Harm van Zon ( zoon Rutger in het stuk ) drumt en Katrien van Tilburg ( Annelies ) speelt dwarsfluit. Het experiment werd niet geschuwd, zoals blokfluiten gecombineerd met elektrische gitaar. De muziek wordt tijdens de voorstelling deels geïmproviseerd door spelers, gitarist Wilek Bierens en bassist Jeroen Hermes, die in een later stadium aan de groep is toegevoegd, deels gebruiken zij ook bestaande en speciaal voor SOAP de Musical gecomponeerde muziek. Choreografe Greetje Butterman heeft de bewegingsimprovisaties bijgeschaafd en uiteraard de choreografie voor de dans ontworpen.

Back To Top