skip to Main Content

Van vroeger tot nu

In het begin van de jaren negentig werd door een aantal mensen van Jongerenkoor Baarle het plan opgevat om in het kader van het 20-jarig bestaan van het Jongerenkoor een grootse musical te organiseren. Om juridisch zo sterk mogelijk te staan en financieel onafhankelijk van het Jongerenkoor te kunnen functioneren werden medio 1992 de statuten van Stichting Nogalwiedus op papier gezet. Nadat de stichting een feit was, kreeg het idee van de musical meer en meer vorm. Al snel werd een geschikte musical gevonden, namelijk de wereldberoemde musical The West Side Story.

Er werden sponsors gezocht en subsidiekanalen aangeboord. Een half jaar voor de voorstellingen, die gepland waren in november 1993, begon de commissie kleding met het maken van ontwerpen en patronen. In juli kwamen offertes binnen voor geluid, licht, tribunes en werd er een band gevonden om tijdens de drie voorstellingen de muziek live te verzorgen.

Een groot succes!

Drie avonden een uitverkochte zaal, die ondanks de kou buiten een gezellige warmte uitstraalde. De amateur spelers hadden bijna een jaar gerepeteerd en er waren een regisseur, arrangeur en choreografe aangetrokken om het artistieke gedeelte in goede banen te leiden. Het Jongerenkoor en daarmee ook de Stichting Nogalwiedus hadden een prima visitekaartje afgeleverd. Na de uitvoering van de musical bleef het Jongerenkoor gewoon haar activiteiten verzorgen, maar Stichting Nogalwiedus was een ‘slapende’ stichting geworden. Bij een aantal mensen binnen de stichting begon het echter al gauw weer te kriebelen. Er werden plannen gesmeed om weer een grote culturele activiteit in Baarle te organiseren.

De stichting koos ervoor om onafhankelijk van het Jongerenkoor door te gaan. De gemaakte plannen resulteren in een groots opgezet Cultureel Festival in september 1995 in en rondom het Kultureel Centrum te Baarle. De hele dag door verzorgden bands van verschillende genres de nodige optredens, lazen enkele prominente auteurs voor uit eigen werk, lieten cabaretiers zien wat ze konden en werd er gezorgd voor een natje en een droogje. Als top of the bill trad ‘s avonds het in de Lage Landen zeer bekende Willem Breuker Collectief op. Deze Baarlese culturele dag liep op rolletjes.

Na een korte winterslaap staken de bestuursleden begin 1996 de koppen weer bij elkaar om een zekere regelmaat in de activiteiten van de stichting te verkrijgen. Na een paar gesprekken werd al snel duidelijk dat bij het organiseren van een musical succes praktisch gegarandeerd zou zijn. Het bestuur breidde zich een beetje uit, commissies werden opgericht, er werd gericht naar mensen gezocht en in de zomer van ‘96 werd er al met regelmaat van de klok vergaderd. In november ‘98 was het dan zover… Stichting Nogalwiedus zette de musical The Wiz op de planken.

Het werd een gemoderniseerde versie van het verhaal ‘De Tovenaar van OZ’. De filmversie was jaren daarvoor een hit met sterren als Diana Ross en Michael Jackson in de hoofdrollen. Ook in Baarle werd de musicalvariant een daverend succes voor jong en oud. En nu werd de voorstelling maar liefst 5 maal uitgevoerd. In het totaal trok deze voorstelling zo’n 2350 toeschouwers.

Na de Wiz was het tijd voor weer wat nieuws. Een nieuw idee was zo geboren, namelijk een echte real-life soap. Door middel van improvisatie scènes van de spelers is Soap ontstaan. De tekst, choreografie en scènes werden verbeterd en goed op elkaar afgestemd. En een soap is geen soap zonder reclameblokken, dus werden de toeschouwers ook op de hoogte gebracht van de nieuwste producten die in Baarle – Nassau en omstreken te krijgen waren. Al met al was ook dit evenement van Stichting Nogalwiedus weer een groot succes.

In november 2002 was het tijd voor iets swingends. Gekozen werd voor de musical Fame, met het verhaal van Carmen Diaz en de andere studenten van de New York’s High School for the Performing Arts. Met de voorstelling van de zondagmorgen voorbehouden voor de Rabobank en de andere avonden werd ook deze musical een daverend succes met vijf uitverkochte voorstellingen. Na dit jaar hebben we afscheid moeten nemen van de Bar-Le-Duc fabriek die nu echt tegen de grond is gegaan.

Na Fame was het tijd voor iets totaal anders. De weg van de sprookjes werd ingeslagen en vele sprookjes passeerde de revue. Uiteindelijk werd gekozen voor het verhaal van Peter Pan en zijn Nimmerland! Voor deze musical werd de gymzaal van de Uilenpoort omgetoverd tot een mooi theater.

4 jaar later, in 2014, was het weer tijd voor een musical. Wat zou het dit keer gaan worden. Een 2.0 versie van Romeo en Julia, het bekende verhaal in een geheel nieuw jasje, inclusief een Rockband! Weer een spetterende voorstelling waar flink over nagepraat werd.

In 2018 was het weer tijd voor iets heel anders. De knettergekke sprookjesmusical Lang & Gelukkig werd op de planken gezet. Een voorstelling voor jong en oud. En voor het eerst werd er gebruik gemaakt van een kindercast! Een hele leuke toevoeging waar veel positieve reacties over kwamen.

Nog nagenietend van het succes van Lang & Gelukkig, zijn we volop bezig met de productie die we in 2022 weg willen gaan zetten. Welk stuk gaat het worden? Houdt de website in de gaten!

Back To Top